Apabila usia kita semakin meningkat, pelbagai perubahan terutama fizikal dapat kita lihat dan rasai.

Salah satunya mengalami sakit lutut yang boleh menyebabkan pergerakan kita terbatas. Terutama jika perlu seseorang itu perlu menaiki tangga atau mendakit bukit.

Situasi ini jika dialami akan menyebabkan pergerakan ataupun aktiviti seseorang itu akan terbatas untuk melakukan perkara yang disukai.

Namun begitu, usah risau kerana terdapat pelbagai petua tradisionalk yang boleh diamalkan untuk menguatkan tulang di bahagian lutut.

Salah satunya akan melalui perkongsan maklumat di laman sosial facebook ini yang boleh kita cuba amalkan dan insya-Allah hasilnya begitu berkesan.

RESEPI LUTUT POWER

Bahan-bahan:

2 biji Apple hijau potong dadu

4-5 batang serai di ketuk (Kalau besar guna 3 cukup)

1 batang Kayu Manis Ceylon patah patah kan (kalau yang gemok, guna 1/2)

5 gelas air

Cara membuatnya:

Rebus semua bahan sampai jadi 4 gelas air. Minum time suam, 2 kali sehari. Boleh minum tiap tiap hari atau 2-3 kali seminggu.

Apple tu boleh kunyah jek. Sapa rajin, nak blend pun boleh. Tapi serai ngan Kayu Manis Ceylon tu sila letak tepi ok. Tak payah kunyah. Khasiat dia dah keluar.

Kenapa air ni power?

Apple, serai dan Kayu Manis memang anti inflammation. Tiga tiga bahan ni power dan terbukti berkesan untuk sakit sendi. Sebab tu ramai yang berkesan bila minum air ni.

Kulit Apple nak kena buang ke tak?

Tak payah. Cuci bersih dan rebus skali ngan kulit. Kulit Apple ada 5 kali ganda antioxidant. Rugi ler kalau buang khenn!

Pesakit yang ada masalah darah rendah tak boleh minum air ni. Nanti darah jadi terlalu rendah plak.

Silakan share untuk rakan-rakan,

Siapa nk share silakan komen "saya" agar perkongsian Prof yang lain akan lebih cepat sampai di suapan berita anda.

Insyaallah..

Kredit: Facebook Mustaman Bin Mustafa